Triumph Street Triple idealna platforma za testiranje dijelova za svemirske letjelice

9.05.2012. u 16:24

Triumph Street Triple idealna platforma za testiranje dijelova za svemirske letjelice

Razvoj svemirskih letjelica skup je posao. Pitajte to samo američku NASA-u, europski ESA ili ruski SKA. Kada je financiranje razvoja svemirskih letjelica u pitanju nešto bi vam mogao reći i Richard Branson čiji će Virgin Galactic prvi u svemir povesti “obične putnike”. Još nekoliko privatnih tvrtki ulaže svoje napore u odlazak u svemir, a među njima je i kalifornijski XCOR koji je do sada razvio nekoliko raketnih letjelica na kojima testira tehnologiju za odlazak u svemir…

Kalifornijska tvrtka čija se baza nalazi u pustinji Mojave na razne načine pokušava smanjiti troškove razvoja i testiranja svojih raketnih komponenti. Budući da XCOR nema novaca za razbacivanje njegovi stručnjaci došli su na ideju da neke od komponenti testiraju, pazite sad, na motociklima. Prvi takav dio koje je podvrgnut nekonvencionalnoj metodi testiranja jest kuglični ležaj koji bi trebao biti sastavni dio crpke koja će služiti za distribuciju tekućeg kisika i kerozina u njegovoj svemirskoj letjelici Lynx.

XCOR-ovi stručnjaci otkrili su kako spomenuta pumpa i agregat Triumphova motocikla imaju mnogo zajedničkog. Prema njima motor Triumpha Street Triple ima sličan raspored cilindara i sličnu snagu kao i njihova pumpa. To je Triumph Street Triple učinilo idealnom platformom za maratonsko testiranje kugličnog ležaja namijenjenog svemirskoj letjelici. Nakon što su u Triumphov agregat ugradili spomenute ležajeve britanski naked otišao je na 24-satno putovanje tijekom kojeg se pratilo stanje ležajeve.

U tom periodu testni ležaj bio je opterećen onoliko kolik bi bio da je bio u svemirskoj letjelici tijekom 400 njenih letova. Nakon obavljenog testiranja ustanovljeno je kako kuglični ležaj podnio sve napore bez vidljivih znakova trošenja. Za ovakav test klasičnim metodama koje trenutno postoje XCOR bi morao izdvojiti minimalno 2.5 milijuna kuna budući da minuta testiranja na postojećoj testnoj opremi košta otprilike 2.500 kn. Kako je izgledalo XCOR-ovo testiranje na Triumphu Street Triple možete vidjeti u videu ispod članka.

Tagovi: , , , , , ,

Vezane vijesti

Komentiraj