Mercedesova Magic Sky Control tehnologija uskoro i na bočnim staklima?

27.04.2012. u 9:39

Mercedesova Magic Sky Control tehnologija uskoro i na bočnim staklima?

Mercedes-Benzovi stručnjaci nastavljaju raditi na razvoju Magic Sky Control tehnologije koja je po prvi puta predstavljena na novoj generaciji kabrioleta SLK koji je lani pušten u prodaju. Centar te tehnologije je staklo koje ovisno o promjeni polariteta propušta više ili manje svjetla. Takva stakla uskoro bi mogla zamijeniti ona klasična na automobilu, odnosno na njegovim bočnim stražnjim vratima…

MSC sustav funkcionira na principu kondenzatora. Staklo s tom tehnologijom u sebi sadrži posebne čestice koje ovisno o dovodu ili prekidu električnog napona propuštaju ili ne propuštaju svjetlost. S obzirom da jedna ploha tog stakla djeluje kao pozitivna, a druga kao negativna elektroda propuštanjem napona kroz njih čestice unutar stakla poredaju se tako da propuštaju manju količinu svjetlosti.

Takvim staklima opremljen je Viano Vision Diamond koncept izložen na ovogodišnjem pekinškom salonu automobila koji je svoja vrata otvorio početkom tjedna. Iako bi Mercedesova ideja mogla postati izuzetno popularna među poslovnjacima, slavnima i bogatima (svi oni imaju razloga skrivati se od svjetine) u cijeloj priči postoji jedan problem, a to je onaj zakonski.

Svaka država na svijetu ima svoj zakon koji propisuje do koje granice smiju biti zatamnjena stakla na automobilu. Kako Mercedes tu tehnologiju planira uskladiti sa svim tim zakonima širom svijeta trenutno je glavno pitanje.

Tagovi: , , ,

Vezane vijesti

Komentiraj