John McGuinness iskušao Hondin TT Zero motocikl

26.03.2012. u 12:32

John McGuinness iskušao Hondin TT Zero motocikl

Koliko je Honda ozbiljno zagrizla za natjecanje na TT Zeru govori i angažiranje Johna McGuinnessa za vozača njenog Shinden motocikla. Mugen Honda ovaj je elektro dvokotač javnosti otkrila početkom mjeseca kada je najavljeno da će se on na spomenutoj utrci suprotstaviti prošlogodišnjem pobjedniku MotoCzyszu…

Ne bi li se upoznao s motociklom koji će voziti na utrci TT Zero John McGuinness nedavno je krenuo put Japana gdje je prošlog tjedna na stazi Twin Ring Motegi prvi puta sjeo na Mugen Shinden. Nakon nekoliko krugova upoznavanja s motociklom i stazom ovaj višestruki pobjednik utrke Isle of Man TT (John McGuinness na ovoj je utrci slavio čak 17. puta) polako je počeo otkrivati što to nudi Hondin električni superbike.

Mugen Shinden motocikl je težak 260 kg koji razvija 120 KS i 220 Nm okretnog momenta i to zahvaljujući trofaznom istosmjernom elektromotoru koji snagu dobiva od litij-ionskih baterija čija snaga prelazi 370V. Iako se ranije nagađalo kako je on natjecateljska verzija koncepta RC-E kojeg je Honda predstavila u Tokiju Mugen Shinden s njime nema apsolutno nikakve sličnosti, ako naravno izuzmemo činjenicu da oba motocikla pokreće električna energija.

Ovaj 2.125 mm dug, 680 mm širok i 1.130 mm visok elektro dvokotač plod je Hondina višegodišnjeg eksperimentiranja s elektro pogonom na motociklima. Kako je riječ o natjecateljskom motociklu onda i njegove komponente moraju pratiti te specifikacije. Zato je Shinden dobio najbolje Showine i Nissinove komponente, a tu je i karbonska stražnja vilica koja je dodatno smanjila težinu motocikla. Posebnost Shindena je i kapacitet baterija koji je veći od onih s kojima su do sada na TT Zeru nastupali Lightning Motorcycles i MotoCzysz koji uzgred ima dvije uzastopne pobjede na ovoj utrci.

Dojmove koje je McGuinness skupio vozeći Shinden na Motegiju ovaj vozač prenio je Mugenovim stručnjacima koji će na osnovu njih nastaviti usavršavati ovaj elektro motocikl i pripremiti ga za njegov prvi nastup na utrci TT Zero.

Tagovi: , , , , , ,

Vezane vijesti

Komentiraj