Volkswagenov koncept Cross Coupé nenadano se pojavio u Tokiju (foto)

30.11.2011. u 10:55

Volkswagenov koncept Cross Coupé nenadano se pojavio u Tokiju (foto)

Sjećate se kada je Volkswagen obznanio kako u budućnosti planira lansirati dva nova terenca i dva nova crossovera? E, pa društvo iz Wolfsburga u Tokiju je upravo otkrilo koncept koji bi lako mogao najavljivati dolazak jednog od njih. Nijemci su u Tokiju nenadano predstavili konceptni Cross Coupé terenac koji bi trebao biti konkurencija BMW-u X4 kada on izađe na tržište…

Novi Volkswagenov koncept izgrađen je na novoj modularnoj platformi ovog branda. Na istoj toj MQB platformi bit će izrađena i nova generacija Golfa, ali i nasljednik Audija TT. Sa svojih 4.345 mm dužine, 1.868 mm širine i 1.523 mm visine ovaj koncept smjestio se između VW Tiguana i Golfa. Tu je i dizajn koji je očita revolucija trenutno aktualnih kontura branda. Osim što je sportski nastrojen ovaj koncept ima i odlične off-road sposobnosti, ali i pruža mnogo prostora putničkoj kabini i to zahvaljujući povećanom međuosovinskom razmaku od 2.630 mm.

Volkswagen Cross Coupé koncept pokreće hibridni pogon sačinjen od TSI motora i dvaju elektromotora koji svaki pokreću jednu osovinu. Dok benzinski turbak osigurava 114 KS i 270 Nm okretnog momenta spomenuti elektromotori donose dodatnih 54 KS i 180 Nm okretnog momenta svaki. Kombinirana snaga ovog hibridnog sklopa tako iznosi 265 KS, zahvaljujući kojima ovaj koncept postiže maksimalnih 201 km/h i do stotke dolazi za sedam sekundi.

Budući da se radi o hibridnom automobilu, konceptni terenac sposoban je prevaliti 40 km vozeći se isključivo na struju. Uz to, Volkswagenovi stručnjaci pri izradi pogonskog sklopa poslužili su se novom inovativnom tehnologijom koja im je omogućila uklanjanje klasične pogonske osovine, čime se stvorio prostor za smještanje baterija potrebnih za funkcioniranje hibridnog sustava.

Pogon na svim kotačima sada je izveden pomoću električki upravljanih osovina. Tako stražnju osovinu pokreće isključivo elektromotor koji potpomaže drugi elektromotor smješten na prednjem dijelu automobila. Ovakva kombinacija pogona omogućila je Volkswagenu da snizi težište automobila i bolje raspodijeli opterećenje na osovinama.

Tagovi: , , , , , ,

Vezane vijesti

Komentiraj